logo-greenpeace-white

HAVANI KORU

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre hava kirliliği her yıl 7 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep oluyor.  

2023 yılında PM 10 kirleticisi açısından Türkiye’de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir yok.

Düzenli limit aşımlarının olduğu ilçelerde koruma bölgesi ilan edilmesini talep ederek "havanı koru".  Hep birlikte temiz bir nefes alalım.

Havanı korumak için imza ver.

Şimdiye kadar kişi imzaladı.

İmza ver; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği  Bakanlığı, düzenli limit aşımının olduğu ilçeleri, İl  Mahalli Çevre Kurulu kararı ile koruma bölgesi ilan  etsin. 

Türkiye'de Havası En Kirli 20 Bölge

chart_rev_6

  • Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hava kirliliği, dünya genelinde her dakika 13 insanın ölümüne yol açıyor.

  • 2023 yılında ulusal mevzuatın belirlediği standartlara göre 55 şehirdeki 139 ilçede PM 10 kirleticisi açısından havası temiz ilçe yok.

  • İstanbul’un en kirli 10 ilçesinde yaşayan yaklaşık 4.6 milyon insan ulusal standartlara ve yönetmeliğe göre 2023 yılında kirli hava soludu.

  • Ankara’nın havası en kirli ilçesi Altındağ. İlçede Siteler bölgesinde yaşayanlar 172 gün, Ulus bölgesinde ise 135 gün boyunca PM 10 limitinin aşıldığı kirli havaya maruz kaldı.

  • İzmir’de PM 10’un yıllık ortalaması ulusal yönetmelikte belirlenen limitin üstünde. İzmir’in en kirli ilk üç bölgesi Torbalı’da 173 gün, Kemalpaşa 126 gün, Alsancak’ta ise 136 gün sağlıksız hava solundu.

Sen de bize katıl, imza ver, temiz hava hakkımızı birlikte kazanalım.

Koruma Bölgesi Nedir?

Koruma bölgesi, ısınma, ulaşım ve işletmelerden kaynaklanan hava kirliliği normal tedbirlerle ortadan kaldırılamadığında yetkili merci olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İl Mahalli Çevre Kurulu karar ile çevre ve insan sağlığını korumak adına hayata geçirilmesi öngörülen bir temiz hava eylem mekanizması. Bu kavram, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nin 30. Maddesi altında düzenlenmiş durumda. Yetkililer koruma bölgesi kararı aldıktan sonra hareketli ve sabit tesislerin faaliyetlerinin durdurulması, yeni tesislerin kurulmaması, enverziyon gibi meteorolojik şartlar ve hızlı kirlilik artışının yaşanması durumunda, tesislerde kullanılan yakıtların yasaklanması veya kısıtlanması gibi düzenlemeler zincirini içeriyor.

Partikül Madde (PM10) Nedir?

PM, partikül madde anlamına gelen bir hava kirleticisidir. Havada bulunan katı partiküller ve sıvı damlacıkların karışımı için kullanılan terimdir. Toz, kir, kurum veya duman gibi bazı partiküller çıplak gözle görülebilecek kadar büyük veya koyu renklidir. Bazıları ise  o kadar küçüktür ki sadece elektron mikroskobu kullanılarak tespit edilebilir ve boyutlarına göre isimlendirilir.
Partikül madde 10, çapı 10 mikrometre ve daha küçük olan partikülleri ifade eder.
Bir başka deyişle PM 10’un boyutu ortalama bir kum tanesi veya saç telinden daha küçüktür.

PM10 İnsan Sağlığı İçin Tehlikeli mi?

Dünya Sağlık Örgütü'nün kanser konusunda uzmanlaşmış kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), 2013 yılında yaptığı açıklamada dış ortam hava kirliliğinin insanlar için Grup 1 kanserojen olarak sınıflandırmıştır. Partikül maddenin de ayrıca tek başına kansere neden olduğu kabul edilerek grup 1’e eklenmiştir. Ajans açıklamasında akciğer kanseri riskinin partikül madde kirliliği maruziyetine paralel şekilde yükseldiğini belirtmiştir.

türkiye_hava_kirliliği

Yaşadığım bölgenin hava kirliliği durumunu nasıl öğrenebilirim?

Türkiye'nin birçok ili ve ilçesi için hazırladığımız bilgi bankasına ulaşmak için tıkla.